Berghs intervju om yrket, skolan och lite till!

Berghs har börjat gjort intervjuer med studenter som tagit examen. Om hur det är att komma ut i yrkeslivet, vad man hade för tankar innan,  hur man upplever det är. Så här kommer min berättelse! om ni har funderingar på  att plugga på Berghs, deras arbetsprov eller vad som helst är man alltid välkommen att fråga!

img_5248

Kan du berätta om din studietid på Berghs? Vilka är de starkaste minnen du bär med dig?
Året gick otroligt snabbt, men en sak jag kommer ihåg idag är hur kul det var att gå till skolan och få vara på en plats med likasinnade och med så mycket energi och driv. Man räknade aldrig med att komma ifrån skolan innan 21, men det gjorde inget för man hade så kul och tiden gick så snabbt. Man var lite inne i en bubbla när man gick på Berghs. Jag har massor av fina minnen från lokalerna på Sveavägen, men även utanför.

Hur kändes det när du tog examen, hade du en klar idé om vad du ville jobba med?
Det kändes som om jag befann mig precis där jag fantiserade om att stå en vacker dag.  Att jag kunde checka av det. Det fanns både en tomhet med att uppnå sina mål men också en sorts glädje. Jag har insett att jag passar bäst att jobba igenom hela processer med viktiga element som konceptutveckling, förståelse för UX men med en grundkärlek till design. Jag gillar lite av allt och passar nog bäst där energin finns.

Hur förlöpte det första året efter examen?
På vårterminen innan examen tog jag en kaffe här och där, och några dagar innan examen ringde Universal Music och erbjöd mig jobb. Jag började där bara någon dag efter examen, som jr designer. Hur lyxigt det än låter att ha jobb när man tog examen så önskar jag nog att jag hade tagit några veckor ledigt bara för att hinna hämta andan lite. Tror det är viktigt att få avsluta ett kapitel för ett annat och att reflektera.

Idag är du anställd på Söderhavet som jr Designer. Hur gick det till när du fick det jobbet?
Efter ett halvår på Universal så beslöt jag mig för att jag nog skulle passa bättre på byrå och bytte då till Söderhavet. Jobbet fick jag på det gamla hedliga viset, genom att ansöka helt enkelt. Ibland handlar det nog om att vara rätt person på rätt plats vid rätt tillfälle.

Det roligaste är nog att det inte är ett 9-18 jobb, på gott och ont. Men design och kommunikation genomsyrar hela mitt liv. Överallt lägger jag märke till kampanjer och varumärken. Det är ofta det dåliga som sätter sig på minnet eller något som sticker ut från mängden eller små detaljer jag fastnar för. Vissa kanske kallar det en arbetsskada. Men jag är nyfiken på människor generellt och tycker det är viktigt att konsumenten är med i åtanke och inte bara kunden. Att skapa något värdefullt tillsammans med andra som har olika perspektiv är både intressant och givande. Jag har flyttat ganska mycket vilket har gjort att jag inte är så rädd för förändring utan drivs av att hitta nya sätt att tänka och jobba på, jag vill alltid förbättra saker jag ser har potential till något större.

På fritiden är jag även AD/designer för SheSays Sthlm. Det är en organisation som gör event och mentorprogram för kvinnor i tech- och kommunikationsbranschen i Stockholm. Vi finns för att vi vill se fler kvinnor i toppen. Vi försöker att inspirera andra på bästa sätt vi kan. Jag tycker det är otroligt viktigt att hjälpas åt och stötta varandra för en mer jämlik bransch. Kvinnor, precis som andra etniciteter, åldrar och erfarenheter, bidrar till ett annat perspektiv. Den personliga erfarenheten tillför en känsla för detalj och nyanser som berikar vårt arbete och empati för slutanvändaren.

Vad är det mest utmanande?
Design tar oftast mycket längre tid än vad folk tror och att det är många olika processer och bollade med kund som man kanske inte hade räknat med eftersom allt på skolan alltid gick så snabbt. Tålamod har blivit en viktig faktor. Men jag anser inte arbetsuppgifterna alltid är mest utmanande, här har vi bra balans och man kan alltid fråga varandra om hjälp och input. Det svåraste efter examen tyckte jag att va att hitta rätt tempo i livet. Jag har alltid haft väldigt mycket prestationsångest och har svårt att släppa jobbet när jag är hemma, vilket gör att det är svårt att hitta en bra balans. Jag hade mycket problem med det i början och ville gärna ägna min fritid åt jobb. När man utbildar sig till sin hobby är det svårt att balansera men är något jag fått jobba på.

Hur har dina studier på Berghs hjälpt dig i ditt arbetsliv idag?
Väldigt mycket, jag hade läst till projektledare på en YH-utbildning tidigare och kom på att jag ville vara på andra sidan, så det var bara att börja om. Berghs gav mig grunder och möjligheter till det och sedan var allt upp till mig själv och den ambitionsnivå jag har.  Det som Berghs är väldigt bra är att försöka se till att klasserna integreras och blandas genom samverkansprojekt, det gäller både könsfördelning, dscipliner och personligheter. Tyvärr ser det fortfarande inte ut så när man kommer ut.

Vilka är dina bästa tips till dem som ska söka till Berghs i vår? Kan du minnas hur du själv tänkte under våren med arbetsproverna?
Ifrågasätt dina egna ideér, det är lätt att gilla sina egna lite för mycket. Be andra om hjälp & input, samt var ute i god tid och se till att det finns en röd tråd. Allt går om man vill, lycka till!

Pretending like the diversity problem in tech doesn’t exist won’t make it go away.

Vi diskuterar ganska ofta på jobbet Invisions sätt att arbeta och deras processer och värdesätter deras syn på affärer. Denna artikel läste jag igår och älskade den. Den har inget med mitt arbete idag att göra men en strävan efter att det borde vara så i samhället. Är något jag rekommenderar starkt. Vi behöver varandra och våra olikheter gör att vi kan skapa betydligt bättre saker än vad vi kan åstadkomma ensamma. Läs här


kate_nash

”Designers may strive to smother personal style, inclination, and preference with just what’s most appropriate for the client and their target audience, but our human reality is still undeniable: we all arrive with the sum of our personal experiences, unique talents, and predilections. Our clients and companies seek us out for that full package—those experiences and oddities differentiate us far more than our individual portfolios.

Women bring perspectives from lived experience that men cannot, just as designers of different ethnicities, body types, and age can draw on different personal experiences. That personal experience adds sensitivity to detail and nuance that enriches our work and empathy for end users.”

Margot Bloomstein, author of Content Strategy at Work

 

Pretty in pink

Jag fullkomligt älskar pastellfärger, att titta på dom, känna på dom, gärna smaka på dom med. Dessvärre tycker jag det är ganska svårt att designa med utan att det blir för gulligt. Här slängde jag ihop lite rosa inspiration. Ska försöka uppdatera mer ofta men kanske med varierat innehåll. Gör ett försök.

PrittyinPink

Cinemagraph

Jag har sedan länge väntat på att Cinemagraph ska bli mer fungerbart och framförallt trendigt, har haft det på känn länge nu och tror att 2016 kommer bli det året, det påstår även Creative Bloq

Det har funnits i flera år men först i år har dom börjat poppa lite smått. Det som också har hänt är att det finns ”livephotos” på Apple’s senaste modeller. Det man gör är att man fångar en liten rörelse i ett fotografi som gör att den skapar lite mer liv i bilder, detta kan man göra i photoshop. Enligt mig är det en blandning av gif/stopmotion/fotografi. I och med Html5 Canvas har förbättras kan nu effekten göras i realtid utan större begränsningar. Det finns även en rad kommersiella verktyg som underlättar skapandet av den, ex flixel.com


Aaron Draplin

Aaron Draplin , även känd för att ha skapat Field Notes. En snabb inblick i hur arbetet med att utveckla ett varumärke kan se ut. Har kollat på ett gäng filmer med denna man, han är så otroligt inspirerande och älskar att följa hans process. Han är även en man av karaktär. Han bevisar hur design kan höja ett företag/varumärke, hur skapandet av en logotype går till och hur får man det att leva länge.

 

Appar som underlättar

För den inbitna digitala räven är detta inget nyhet, men för er andra som kanske är sugen på branschen eller vill lära er lite tips och tricks kan detta vara en god start.

Vsco – Den bästa kamera appen enligt mig, men även ett nätverk. På Vsco är det högre standard på fotografierna än i Instagram. Några filter är gratis, sen finns det massor att köpa till. Antingen kan man använda den som extern tjänst till instagram bara för att fixa till sina bilder, eller så kan man använda den och lägga upp albums (Journal) eller lägga upp bilder i ett flöde som på instagram (grid)

Adobe color cc – Ta en bild på och du får fram vilka färger som finns i bilden. Perfekt om du ser någon snygg färg du vill spara eller varför inte bara se vilka färger som matchar bilden bäst.

Behance – Här finns det design inspiration i mängder. Man kan lägga upp projekt som är klara eller som man jobbar med, och om man vill kan man be om feedback. Lite som en portfoliotjänst. Behance är en bra sajt att lägga upp sina grejor på, man vet aldrig vem som kikar in där även om det mest är designers i mellan.

Pinterest – Kan jag inte leva utan, den användar jag i främsta hand för att sortera all inspiration jag kommer över, eller för att skapa moodboards för ett projekt. Eftersom det finns väldigt blandat innehål får man vara duktig på att söka och följa rätt personer. Men dom har även en pluggin man kan ha i sin webbläsare som gör att man kan pinna saker från vilka sajter som helst.

Adobe preview – Ett måste om man designar för mobil. Kan man se direkt hur det ser ut i mobilen. Finns massor av dessa tjänster jag provat på, men eftersom Adobe precis släppte sin egna tänkte jag att jag kör på denna ett tag. Nöjd hittills.

 

Varför flytter ger en insikter

294607_10150344634421206_6024512_nJag brukar dela upp mitt liv i kapitel. Varje drastisk förändring bildar ett nytt. En flytt räknar jag som det. Jag har flyttat 27 ggr om man räknar noggrant. Fem av dom till ställen där jag börjat om från noll, vilsen, förvirrad och utan att känna en kotte. Det var ett äventyr varje gång och jag har tvingat mig själv att vara obehagligt social eller ensam. Jag har träffat människor som lärt mig om livet, om att inte ta skit och att sluta grubbla på saker man inte kan förändra, och om att våga. Alla med sina intressen skilda från mina. Att vara ensam ger en skinn på näsan, man utmanar sig själv på alla möjliga sätt. Man lär sig om hur olika personer & kulturer funkar, att alla har olika åsikter och det är okej. Man blir rätt bra på att känna av människor och situationer. Tar nya vägar, hittar ny inspiration, man formar om sig lite, hittar nya sätt att göra saker på.  Att avsluta ett kapitel är jobbigt för man vet att det är slut. Och man vet inte om det nya blir bättre, men man borde aldrig jämföra.

Jag tänkte därför att denna blogg ska bli en del där jag delar med mig av insikter, lärdomar, framtidsvisioner och lite tips osv, vi får se hur det går, ett experiment.