Berghs intervju om yrket, skolan och lite till!

Berghs har börjat gjort intervjuer med studenter som tagit examen. Om hur det är att komma ut i yrkeslivet, vad man hade för tankar innan,  hur man upplever det är. Så här kommer min berättelse! om ni har funderingar på  att plugga på Berghs, deras arbetsprov eller vad som helst är man alltid välkommen att fråga!

img_5248

Kan du berätta om din studietid på Berghs? Vilka är de starkaste minnen du bär med dig?
Året gick otroligt snabbt, men en sak jag kommer ihåg idag är hur kul det var att gå till skolan och få vara på en plats med likasinnade och med så mycket energi och driv. Man räknade aldrig med att komma ifrån skolan innan 21, men det gjorde inget för man hade så kul och tiden gick så snabbt. Man var lite inne i en bubbla när man gick på Berghs. Jag har massor av fina minnen från lokalerna på Sveavägen, men även utanför.

Hur kändes det när du tog examen, hade du en klar idé om vad du ville jobba med?
Det kändes som om jag befann mig precis där jag fantiserade om att stå en vacker dag.  Att jag kunde checka av det. Det fanns både en tomhet med att uppnå sina mål men också en sorts glädje. Jag har insett att jag passar bäst att jobba igenom hela processer med viktiga element som konceptutveckling, förståelse för UX men med en grundkärlek till design. Jag gillar lite av allt och passar nog bäst där energin finns.

Hur förlöpte det första året efter examen?
På vårterminen innan examen tog jag en kaffe här och där, och några dagar innan examen ringde Universal Music och erbjöd mig jobb. Jag började där bara någon dag efter examen, som jr designer. Hur lyxigt det än låter att ha jobb när man tog examen så önskar jag nog att jag hade tagit några veckor ledigt bara för att hinna hämta andan lite. Tror det är viktigt att få avsluta ett kapitel för ett annat och att reflektera.

Idag är du anställd på Söderhavet som jr Designer. Hur gick det till när du fick det jobbet?
Efter ett halvår på Universal så beslöt jag mig för att jag nog skulle passa bättre på byrå och bytte då till Söderhavet. Jobbet fick jag på det gamla hedliga viset, genom att ansöka helt enkelt. Ibland handlar det nog om att vara rätt person på rätt plats vid rätt tillfälle.

Det roligaste är nog att det inte är ett 9-18 jobb, på gott och ont. Men design och kommunikation genomsyrar hela mitt liv. Överallt lägger jag märke till kampanjer och varumärken. Det är ofta det dåliga som sätter sig på minnet eller något som sticker ut från mängden eller små detaljer jag fastnar för. Vissa kanske kallar det en arbetsskada. Men jag är nyfiken på människor generellt och tycker det är viktigt att konsumenten är med i åtanke och inte bara kunden. Att skapa något värdefullt tillsammans med andra som har olika perspektiv är både intressant och givande. Jag har flyttat ganska mycket vilket har gjort att jag inte är så rädd för förändring utan drivs av att hitta nya sätt att tänka och jobba på, jag vill alltid förbättra saker jag ser har potential till något större.

På fritiden är jag även AD/designer för SheSays Sthlm. Det är en organisation som gör event och mentorprogram för kvinnor i tech- och kommunikationsbranschen i Stockholm. Vi finns för att vi vill se fler kvinnor i toppen. Vi försöker att inspirera andra på bästa sätt vi kan. Jag tycker det är otroligt viktigt att hjälpas åt och stötta varandra för en mer jämlik bransch. Kvinnor, precis som andra etniciteter, åldrar och erfarenheter, bidrar till ett annat perspektiv. Den personliga erfarenheten tillför en känsla för detalj och nyanser som berikar vårt arbete och empati för slutanvändaren.

Vad är det mest utmanande?
Design tar oftast mycket längre tid än vad folk tror och att det är många olika processer och bollade med kund som man kanske inte hade räknat med eftersom allt på skolan alltid gick så snabbt. Tålamod har blivit en viktig faktor. Men jag anser inte arbetsuppgifterna alltid är mest utmanande, här har vi bra balans och man kan alltid fråga varandra om hjälp och input. Det svåraste efter examen tyckte jag att va att hitta rätt tempo i livet. Jag har alltid haft väldigt mycket prestationsångest och har svårt att släppa jobbet när jag är hemma, vilket gör att det är svårt att hitta en bra balans. Jag hade mycket problem med det i början och ville gärna ägna min fritid åt jobb. När man utbildar sig till sin hobby är det svårt att balansera men är något jag fått jobba på.

Hur har dina studier på Berghs hjälpt dig i ditt arbetsliv idag?
Väldigt mycket, jag hade läst till projektledare på en YH-utbildning tidigare och kom på att jag ville vara på andra sidan, så det var bara att börja om. Berghs gav mig grunder och möjligheter till det och sedan var allt upp till mig själv och den ambitionsnivå jag har.  Det som Berghs är väldigt bra är att försöka se till att klasserna integreras och blandas genom samverkansprojekt, det gäller både könsfördelning, dscipliner och personligheter. Tyvärr ser det fortfarande inte ut så när man kommer ut.

Vilka är dina bästa tips till dem som ska söka till Berghs i vår? Kan du minnas hur du själv tänkte under våren med arbetsproverna?
Ifrågasätt dina egna ideér, det är lätt att gilla sina egna lite för mycket. Be andra om hjälp & input, samt var ute i god tid och se till att det finns en röd tråd. Allt går om man vill, lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *